2009. július 26., vasárnap

Re: El lehet menni Budapestről..

A több ezer éves hagyomány és a logika szerint is úgy megy a dolog, h a City - vagyis az üzleti-, mulató-, stb. negyed a város közepén van, ahová kintről viszonylag könnyen bejut az ember. Oslóban pl. zónákra osztották a várost, és befelé egyre tovább lehetnek nyitva a kocsmák. A körkörösen egyre kijjebb lévő negyedekben már 10kor be kell zárni, míg egészen a központban hajnali 4ig is lehet veretni. Az utcán való alkohol-, haska-, mariska-, Mariska-, és drogfogyasztás, dajdajozás a rendőrségre tartozik: pontos előírásaik vannak, mikor visznek be. És igen, reggel 4től (mikoron te éppen hazafelé tántorogsz, mert már annyira zsibbadt a képed, h taxit esélyed sincs rendelni) nyalják a gépek a belvárost, tehát hétre kb. tiszta, és nett, mintha este semmi nem történt volna.

A budapesti belváros hangulatához hozzátartozik a gangokon és világítóudvarokon át létrejövő igen kitűnő térerő, ami mobiltelefon nélkül is tökéletes kapcsolatot biztosít a szomszédok részire. Ettől aztán mindenki pontosan tájékozott a szomszéd emésztésének, alváz- és alvászavarainak, elmebajának, kedvenc tévéműsorának tekintetében, ám az ember ezzel tisztában van, és ennek megfelelően igyexik szabályozni a hangerejét. A szomszédokkal kapcs. tájékozottság elmélyíthető, ha az ember lemegy a kapuval pont szemben található kiskocsmába, ahol két deci savanyú, vagy édes mellett meg is tárgyalhatja ezeket a dolgokat a szomszéddal, de egyéb lakóközösségi dolgokat is meg lehet ott beszélni: túl sok a betörés, vki állandóan odaszarik a postaládákhoz, megint szétcseszték a kapuzárat, szereljünk-e be mozgásérzékelős kamerát a lépcsőházba, stb. (nem lesz kamera, mert a többi szomszéd ergya maradi bunkó - fogalmazzák ki a szemközti kiskocsmában a lényeget, mire az ember bólint és beszereli a kamerát mozgásérzékelővel a saját előszobájába, ám ettől még kerülgetheti a szart a postaládáknál) Stirlitz, amíg ott lakott, szigorúan csak az ilyen jellegű beszélgetésekhez használta ezt a kocsmát, a haverokkal való komolyabb műveletek szinte kizárólag távolabb lévő üzemegységekben történtek. Hála Budapest igen gazdag kocsmafelhozatalának szinte minden célra, bajra, igényre található vendéglátóipari üzemegység és egy rendes pesti ember ezeket ismeri is, ki is próbálta már jó részüket, tehát gyakorlatilag nappali helyett használja őket attól függően, milyen a hangulata, mire van szüksége. Éppen ezért nem is tartom jó ötletnek állandóan ugyanabba a kocsmába járni, mert ha az ember mindig ugyanazokat a falakat szeretné nézegetni, akkor lényegben otthon is maradhat, és föl is hívhatja magához a haverokat..

Budapest kocsmái roppant változatosak, igazi gyöngyszemeket lehet találni ma is, pedig a piacgazdaság (főleg a mifelénk dívó bajuszpödrős, ki-ha-én-nem-es, akkor-inkább-a-szomszédé-is formájú változata) elég gyilkos közeg a pesti kiskocsmák, és kifőzdék számára. Persze nem mondom el hol találhatók ezek a gyöngyszemek, mindenkinek meghagyom az élményt, h maga fedezze föl őket, mert nagyvárosról lévén szó, pillanatok alatt megtelnének a helyek, melyeknek egyik lényege, h nincs zsufi. Ez szintén jellemző a városi életformára. Néha úgy tűnik, az új lakók (noobs) számára rövid kurzust kéne tartani: Városban élni címmel.. Ám ugyanezt a kurzust el kéne végeztetni az önkormányzati képviselőkkel is, majd vizsgáztatni őket, h egyáltalán alapfogalmuk legyen arról, mi is a városi, belvárosi lét története, funkciója, normái, valamint mi a szerepe ebben az önkormányzatnak. Mert lenne. Ebből a mostani balhéból viszont ismét világosan kiderült, h fogalmuk nincs róla: abban a meggyőződésben vannak, h ez csupán egy bőségesen jövedelmező pozíció. Pedig nem az, egészen más szerepe van ennek a pozíciónak a város/kerület/közösség életében, és a hozzá nem értés komoly károkat okoz az emberek életminőségében, amint a mellékelt példa is mutatja, és amiért persze felelősségre kell vonni a felelőtlen döntéshozókat. Bizony, hogy felelősségre kéne vonni őket. De hát nem lehet. Így valóban marad a megszokni, vagy megszökni - Stirlitz megszökött. Sokan megszöktek, nagyon sokan, és meglehetősen érdekes emberek érkeztek a helyükre. Kolbászt darálnak a teakonyhában, meg ilyesmi.. Nem olyan régen mesélte egy ismerőse, hogy a lépcsőházban, ahol csupa polgár élt egykoron (1990 előtt), ma kóbászt tőtenek a tejakonyhában, meg ötliteres fazekakban rotyog a székelykáposzta, abálódik a szalonna. Nemsokára talán megjelennek majd a házak közé kifeszített madzagokon száradó gatyák, tangák, vietnami gumipapucsok strasszberakással, meg pasztellszín rózsadísszel, stb. Lesz hangulat, az biztos.. de ez a hangulat már nem az a hangulat. Az a Budapest már elköltözött. És h ez most jó, vagy rossz dolog? Kinek jó, kinek nem. Stirlitz egy ideje már semmi olyat nem tudott mondani, ami érdekelte volna abban a városban. El is költözött..