2015. január 6., kedd

1984

Kicsit megzavarodott a blogmotor mert 2014-ben nem volt egyetlen bejegyzés sem, aztán beütött neki (is) az Interstellar. Tán 2014-ben nem történt semmi? Éppenséggel történt, csak semmi olyan nem, amihez lett volna megjegyzésem. Valaki valahol, talán durván elküldött valahová, ha jól emlékszem, de nem itt, hanem valahol, ahol négy, vagy öt éve nem jártam, mindenesetre fontosnak tartotta mocskolódni egyet. Lelke rajta, engem még háttérzaj szintjén sem érdekel. 2014 sokaknak ilyen év volt: a hallgatás éve, a feszültség éve, ami aztán karácsonyra egyenesen félelemmé szélesült. Sokan féltek az elmúlt karácsonyon, és sokan félnek 2015-től most. 2014-ben valami olyan öltött formát, amit már nagyon régen tapasztaltak az emberek, akármennyire igyekeznek a masszacsatornákon, az etetőcsatornákon elmosni ezt a tényt: háborúban állunk, csak még azt nem látjuk pontosan, ki is háborúzik kivel. Nem is akarják, hogy lássuk, ez egy ilyen háború lesz. Lopakodó háború. Elnyomók háborúznak elnyomottakkal, kizsákmányolók kizsákmányoltakkal, adószedők a megadóztatottakkal, kormányok azokkal, akik megválasztották őket, és akik eltartják őket. Eltartott az eltartóval. Régi konfliktus. Az emberiség a szabadságáért küzd, a belső rothadás ellen küzd, vérszívók ellen, élősködők ellen, paraziták ellen, bűnözők ellen, akik csendben világszerte beférkőztek a hatalomba, rátelepültek a demokráciára és most zabálják, szívják a vérét, az erejét, és nem lassítanak, sőt egyre kapzsibbak, egyre telhetetlenebbek lesznek, egyre gyengébbé, betegebbé téve a társadalmakat. Pedig a válság kirobbanásakor a legtöbben azt képzelték, a bűnösök megszeppentek, visszavesznek magukból, mert ők okozták a válságot, de ennek éppen az ellenkezője történt: támadásba lendültek, hogy mentsék a bőrüket bármi áron, ha kell magukkal visznek mindent a pusztulásba. 2014-ben a folyamat elérte Észak-Európát is, 2015-ben ennek meg lesz a visszhangja: eddig és ne tovább.


Nem igazságos ez így, persze, hogy nem az, mert a nyugati ember abból élt jól, hogy a világ többi részén jövő nélkül éltek az emberek eddig is, csak most emeli föl a fejét, amikor már ő is a saját bőrén érzi, milyen az. Rohadt nagy szar van, nevetséges bérekért kell dolgozni miközben a menedzserek több évnyi fizetést vesznek föl "bónusznak", egyetlen kibaszott katonai repülőgépre annyit költ az állam, amennyiből gyerekek százezreinek lehet megoldani a napi étkezését, és egyébként teljesen használhatatlanok, szart sem érnek egy esetleges háborúban, kibaszott papírnehezékek valami faszfej tábornok asztalán, és hatalmas bevétel egy hadiipari beszállító egyébként semmit hasznosat nem gyártó cégének könyvelésében, amit persze szintén bónuszként szétosztanak. Ezért nincsen az államnak pénze, ezért nem azt teszi, ami az állam dolga lenne, hanem egyszerűen csak szivattyúzza ki a pénzt az emberek zsebéből át a haverok zsebébe.

Úgy néz ki, ezt a szart egyelőre sikerült megállítani, de az embernek 2014-ben észre kellett vennie, hogy mostanában folyamatosan ilyen dolgokra kell figyelnie, hogy a kormányok egyre-másra írnak alá olyan intézkedéseket, amik az emberek érdekei ellen vannak. Azt hazudják, milyen kurva jó, hogy ez majd beindítja a gazdaságot, de kiderül, hogy valójában az emberek megkérdezése nélkül magánkézbe akarják adni a legalapvetőbb szolgáltatásokat, amikor éppen arra fizetünk adót, arra adjuk a pénzt, hogy ezekről az állam gondoskodjon, nem azért, hogy mindenféle fölösleges fegyverekre, állig felfegyverzett, hadseregszerű rendőrségre, betarthatatlan, hülye kábszertörvények miatt zsúfolt börtönökre, korrupt politikusokra meg hasonló szarokra szórják el az összegyűlt pénzt: "..az ország gazdasága 25 százalékkal kisebb, mint néhány éve, és a munkanélküliség is eléri a 25 százalékot, a fiatalok körében ennek ráadásul kétszerese, a gyerekek 40 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.." mert szétlopták, mert eladták a közöst, és nem azok vannak sitten, akik ezt tették, hanem azok, aki megpróbáltak tenni ellene. És hogy mi lesz most? "..megpróbálják kicsinálni." őket. Nem, nem azokat, akik okozták, hanem azokat, akik meg mernek szólalni. Nos, asszem ideje, hogy megpróbáljuk kicsinálni azokat, akik ezért az állapotért felelősek. Egen, azt hiszem, itt az ideje, különben soha nem hagyják abba...

Majdnem szemtanúja voltam, ahogy egy szabad országból rémült szemű csontváz marad, élő múmia - gondolta Stirlitz. Magyarországot nevezetesen idejuttatták azok a bűnözők, akik ma is kormányon vannak, de ahogy már világosan látni, azok a bűnözők is, akik a korábbi bűnözőket váltották, akik természetesen azok a bűnözők, akik ma is hatalmon vannak. A kelet-európai rendszerváltások egyáltalán nem jelentették a hidegháború végét, ahogy egyik világháború vége sem jelentette a világháború végét, csupán annyit, hogy elfogyott az ágyútöltelék. Az egyik fél térdre, a másik padlóra került, de azért még osztották a sebeket, okozzák a kárt, egyik sem hagyta abba a verekedést, hanem lefújta könnygázzal, lefújta Agent Orange-al, bevitte a szervezetébe a fertőzést, amit a jenki propaganda például az egyetlen jó megoldásnak, berendezkedésnek állít be, pedig a lényege nagyon durva elnyomás, erőszakos szellemi leépítés, "kicsinálás", egy rendszer, amiben a lakosság világszinten legnagyobb százaléka ül börtönben, volt börtönben, és megy börtönbe. Az ilyet diktatúrának nevezik, nem demokráciának, az ilyet csak hazudják demokráciának.

Az USA-ban senki nem tagadja, hogy több mint egy évszázada pénzen veszik a vezető pozíciókat, a törvényeket, a bírósági ítéleteket, az un. jogot, az emberi életet, mindent. Egyáltalán nem csoda, hogy sehol nem aratott sikert ez a fajta "szabadság", ami csak nevében szabadság, valójában durva elnyomás. Ahonnan csak lehetett, már hazazavarták a jenkiket, mert az USA-n kívül nem olyan hatékony a propaganda, és nem csak agymosottak élnek, hanem gondolkodó emberek, ezért ahonnan csak lehet, haza is fogják zavarni őket, mert megfertőznek és megnyomorítanak minden közösséget, ahol megjelennek. Az USA kikapott Vietnamban, Etiópiában, Szomáliában, Irakban és Afganisztánban is, és ennek egyetlen oka volt: saját primitív, fölényeskedő ostobaságuk, ami a nyers kapzsiság eredménye.

Sajnos azonban ezeknek a vereségeknek mind komoly ára volt, amit amerikai szokás szerint, és a kapzsiság törvényei mentén, nem a károk okozója, hanem azok kénytelenek megfizetni, akik nem képesek kibújni a fizetés alól, ahogy a durva drogfüggő esetében is a család, a barátok és a környezet fizet. A károk okozói logikusan általában képesek áthárítani a költségeket gyengébbekre, egy több száz milliós ország, a világ egykoron vezető gazdasága pedig nyilván sok más gazdaságnál erősebb. Kelet- és Nyugat-Európa fizeti az ostobaságuk árát, Oroszország fizeti a jenkik okozta károkat, minden ország fizeti a jenkik sarát, amelyik a "világbank"-nak egyetlen dollárral is tartozik. Nevezetesen ez a régi-új módszer: a korrupt kormányokon keresztül ejtik csapdába az emberek milliárdjait, hogy aztán azokkal fizessék az USA ostobasága és fölényeskedése szülte tartozásokat, ugyanis az USA nem képes okozott károk nélkül működni, csak elhazudja azokat, ha tudja. Ha már nem lehet, akkor azt mondja, oké, bocsi, és másról kezd beszélni. Az USA korrupcióellenes stratégiája kizárólag arról szól, hogy ne mások, hanem csak amerikai cégek korrumpálhassák az egyes kormányokat. Ez az amerikai modell lényege, és 2014-ben ez olyan világos lett, hogy az emberek beleborzongtak.

A megvilágosodás nem másnak a következménye, minthogy belobbant a hidegháború, amely Ukrajna körül félig-meddig nyílt konfliktussá vált, és e törés mentén a felszínre kerültek az eddig gondosan leplezett szálak. Az orosz hírszerzés (KGB) mindig is hatékonyabb volt, mint az amerikai, és ez most elég nyilvánvaló lett, mert olyat rúgtak a jenkik alá, hogy azok szokás szerint elveszítették a fejüket, és bedöntötték az olajárakat, aminek számos következménye lesz majd az emberiségre, mindnyájunk életére, az unokáink életére is, ahogy az Agent Orange hatása is felbecsülhetetlen, ugyanis ehhez a hatáshoz tartozik, hogy a mai napig nem készülhet róla alapos tanulmány, csak sejtéseink vannak például arra nézve, hogy a rákos megbetegedések kialakulásában meghatározó szerepe van a DDT-nek, és a hozzá hasonló anyagoknak.

Stirlitz már tudta, hogy a legtöbb kormányellenes mozgalmat szerte a világon vagy a jenkik, vagy a ruszkik etetik attól függően, orosz vagy amerikai barát-e a kormány. Ukrajna példáján is jól látszik, mire játszanak: Oroszország az orosz érdekszférában csak oroszbarát kormányt hajlandó megtűrni, minden más szerveződést behintáztat, és legalábbis egy olyan patthelyzetbe visznek, ami adott ország tartós stagnálását eredményezi, ez Stockholmtól Madridig, Kijevig jól megfigyelhető. Ezzel szemben a jenkik működése Dél-Amerikában mutatkozik meg a legvilágosabban, ahol ilyen-olyan diktatúrák kísérik. Demokrácia egy sem, az egész világon soha sehol nem jött még létre demokrácia a jenkik működése nyomán, fasiszta diktatúra, és bábállam viszont annál több. Az egészben az az igazán  szomorú és nyomasztó, hogy az itt elfolyó erőforrások valódi erőforrások, emberi életek, sorsok, nemzedékek sorsa, és eközben az amerikai és az európai pénzemberek egyre csak a saját befolyásukat igyekeznek növelni, beteg szarháziak, akik terápiára szorulnak. Így aztán 2014-ben nagyon közel jön Orwell 1984-e, ami éppen erről szól: a permanens háborúról.

2015 világszerte arról fog szólni, hogy az egyes népeknek meg kell védeniük a szabadságukat a keleti és a nyugati hódítókkal szemben, a saját parlamentjükkel, kormányaikkal, beteg, korrupt rendszerükkel szemben, különben nagyon gyorsan Orwell könyvében találják magukat. Nem, nem csak a Kelet-Európaiak, hanem mindenki. A világnak azokon a helyein, ahol hagyománya van a demokráciának, az emberi szabadságnak, a jóléthez való az általános jognak, ott kell elsősorban ébresztőt fújni, és megakadályozni, hogy a mostani rendszerek kiárusítsák ezeket a jogokat a globális cégeknek, ugyanakkor, hogy a KGB destabilizálja az országot, mert ez a két folyamat párhuzamosan fog zajlani, és nagyon komoly kihívás lesz ilyen körülmények között (főleg lépéshátrányból) navigálni. Szerencsére az ellenfél nem túl értelmes, pánikban van, és felismerhetőek a módszerei, amiken a korlátoltsága miatt nem nagyon tud változtatni. Mindkét oldalnak a nyilvánosság a legnagyobb ellensége, és amíg egymással birkóznak, addig bőven szivárogtatnak is anyagot a másikról.

Az természetesen csak anekdota, hogy a KGB értelmesebb lenne, mint a jenkik, vagy fordítva. Egyformán gátlástalan, ostoba és brutális szervezetekről van szó, ezt nem szabad elfeledni, bármit etet is a mikrogrammra kimért propaganda.

Stirlitz már tudta, hogy 2015 a háború éve lesz ismét, azon majd a történészek kedvükre elvitatkozhatnak, hogy a háború első, vagy második éve… Talán a második. És azt hiszem, Ukrajna lerohanásától lehet számolni a kezdetét. Kár, hogy 1914 után 2014 is erről szólt, de így azt hiszem, könnyebb megérteni, mi történt azokban az években.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése