2019. március 23., szombat

Stirlitz már tudta

Néhány mondatban itt van a probléma lényege: https://24.hu/belfold/2019/03/23/takacs-szabolcs-30as-nyugdijas/

"A felesége belenyugszik ebbe a lemondásba, a puritán életformába?

Szerintem mi nagyon messze vagyunk a puritánságtól, de persze nézőpont kérdése. A családban voltak a legnagyobb nehézségeim abban a tekintetben, hogyan reagálnak, mennyire fogadják el ezt az életvitelt. Amikor például kiderült, hogy babát várunk,  a feleségem pénzügyi gondolkodása megváltozott, sokkal óvatosabbá vált, jobban nyomasztották azok a kérdések, hogyan alakul a család pénzügyi élete. Ez számomra meglepetés volt. Mostanában például időnként vitázunk azon, hogy kell-e új gyerekülés vagy sem. Ismerősöktől kaptunk használt cuccokat, sok olyat is, ami kicsit viseltes már, de szerintem még tökéletesen teszi a dolgát. Szerinte nem.


Lehet, hogy a korai nyugdíjazás érzelmi oldalát jobban körbe kellett volna járni, mint a matematikait.
"

Igen, természetesen - gondolta Stirlitz. Egyáltalán nem véletlen, hogy éppen az érzelmi oldal az, amit a legnagyobb hallgatás övez. Ez evolúciós dolog. És emmiatt éri rendszeresen meglepetés az ifjú apukákat, ez kódolva van, természetes. A terhesség, a szülés, a vele járó hormonvihar és zűrzavar pontosan azt teszi mindenkivel, amiről az ifjú apa beszél. A történelem legnagyobb felfedezései, és kalandjai éppen abból születtek, hogy szülés után már nem az az ember lakik a sátradban, aki előtte. Kettő lakik ott, az egyikkel kevésbé lehet kommunikálni, mint a másikkal. Az észérveknek mindkét esetben éppen annyi eredménye van: semmi. Ebben a helyzetben aztán eldönti az apa, hogy van-e kedve hátra lévő életében értelmetlenül vitatkozni, vagy inkább felfedezi Amerikát, Afrikát és Ausztráliát, és minden kikötőben csinál fél tucat gyereket.

A cikkben nyilatkozó apuka nem fogta még fel igazán, hogy a terhes nő tomboló hormonok voltak azok, akikkel a szülés előtt beszélt, majd a szülés után egy másik hormonszerkezettel kell beszélnie míg ki nem alakul egy kb. harmadik állapot. Ez eltart egy ideig. Ennek pedig semmi köze ahhoz a koktélhoz, amibe szerelmes lett valamikor, és amiről egyszer úgy gondolta, az egész életét mellette szeretné leélni. Nem, a nő nem ilyen. A nő nem logikus, hanem az, ami a pillanatnyi hormonösszetétele. Sokat segítene ezt előre tisztázni, iskolákban tanítani, stb., igaz, egyáltalán nem tenne jót a népességpolitikának, ugyanakkor nem is lenne annyira kibaszva az utódokkal, mint most. ...ha ezt is szempontnak vesszük.

A nyilatkozó srác még nem tudja, de elég világos, melyik úton, melyik mérföldkőnél halad.

Stirlitz sóhajtott, nem olvasta végig a cikket, a többi már lényegtelen volt.