2011. december 22., csütörtök

Beosztással élni II.


De Stirlitz már tudta, hogy beosztással kell élni, nem volt számára új a dolog. Nem jól mondom, ez a dolog sem volt új a számára, úgy kell mondani.

Kitárta a kalyiba ajtaját, hagyta, hogy a kutya meg a füst kimenjen. Kint esett. Másik karácsony. Holnap, vagy holnapután. Máshol. Sötét is volt. Ha nem ivott volna meg ma már két üveg vodkát, Stirlitz elég pontosan meg tudta volna mondani, mennyi az idő, pedig napot vagy csillagot nagyjából három hete látott utoljára. Egyedül saját állapotából számolta volna ki, mennyire fáradt, mennyire friss, levert, kedvetlen, vagy éppen hiperaktív. Ezekből a jelekből általában meg tudta mondani az időt nap vagy csillagok nélkül is, de most a vodka eltorzította a jeleket, és különben is, a kutyát nem érdekelte, mennyi az idő, vagy milyen nap van, hétfő, kedd, vagy csütörtök. A napokat már Stirlitz is másképp tartotta számon: ha szar volt a nap, az hétfő, ha minden elbaszódott, az csütörtök, a többi meg a többi. Délután negyed öt. Az akarom, és a nem akarom határán, de a leragad a szemem után. Tea-idő..

Stirlitz már tudta


2011. december 20., kedd

Beosztással élni I.

Mindenki a kornyezeteben a Nagy Unnepre keszulodott. Foleg a bevasarlo kozpontokban. Stirlitz nem szerette a szeretetnek a vasarlasban megnyilvanulo formait. Stirlitz sajat tapasztalatbol tudta hogy a vasarlas potcselekves. Regota hangzott egy mondat a fejeben: Minden nap lehetne karacsony. Igen, Stirlitz lelkileg keszult a karacsonyra, szamott vetett eddigi dolgaival. Nem probalta jova tenni konzum idiotizmusal a szeretteivel egyutt nem toltott perceket. Add magad karacsonyra a neked kedveseknek. - Ez jart Stirlitz fejeben. A masodik uveg vodka vegleg vagy atmenetileg kimosta a tegnap sarat lelkebol. Most nem gondolt az elvonasi tunetekre. Nem, rosszul fogalmazok, azokra az elvonasi tunetekre gondolt, amiket a szeretet hianya okoz. Kiment a konyhaba es baratsagosan zummogo hutjebol kivette es elkezdte aznap harmadik uveg vodkajat. Lassan a testtel - mondta, csak ugy maganak Stirlitz -, most napokig nem lesznek nyitva a boltok. Beosztassal kell elni.

Ugyanott

Stirlitz felebredt a kis vodka - fel uveg - es kis alvas - 2 perc - utan. Ugyanott volt.

Pihenni

Eljott a karacsony idoszaka. Stirlitz egyedul ult szobajaban, ahova beszurodott a teli nap szikrazo sugara. Stirlitz lanyara gondolt, akit ott kellett hagynia Moszkvaban. Nagyon szerette a lanyat, persze kimutatni nem mindig tudta, amiert neha lelkiismeret furdalasa volt. Vodkaval mulasztotta a fajo erzest. Egyedul megint. A kracsonyt egy baratja szuleinel tolti majd, a csaladja nelkul.

Megoregedett, vette eszre egy reggel, amikor a furdoszobatukorbe nezett. Egy taskas szemu valaki pillantott vissza ra, akit csak par masodperc multaval tudott azonositani onmagaval.

Stirlitz kiment a furdobol es az oreg szaratov hutobol elovett eggy felig teli (vagy felig ures) uveg vodkat. Nagyokat kortyolt belole. Lassan aradt szet testeben az a kelemes erzes, amit mindenki ismer, aki nem veti meg a szeszt. Lelkiismeret furdalasa volt az elmult par ev miatt, amit inkabb italozassal toltott, mint a koz szolgalataval.

Bekes karacsonyt mindenkinek... - mondta magaban, es ledult egy kicsit pihenni.