2019. május 2., csütörtök

A közönséges cukorhegy

Betyárosan szórakoztató cikkeket szül amikor a sajtó rácuppan az olyan internetes gigáktól pottyanó ...ööö... pénzre, mint pl. ez a faszbu'. Az indexnek egy kb. tízezer leütéses cikkecskét sikerült összelapátolnia belőle (gondolom, leütésre fizet a cég), remélem jót szakítottak vele, igazán rájuk férne, ha már a fasiszták nekik nem osztanak a fosztottból, a cikk meg igazán olyan kis cuki meg minden lett. Ennél már csak a fácse kulijainak dolga lehetett megterhelőbb - amit az indexes csaj következetesen "Zuckerberg"-nek rövidít így egyes számba bele, mert az cukibb, és aztat látta a színpadon, ahogy a színészeket is hajlamosak összekeverni egyes emberek a karakterekkel, amiket játszottak (tudjátok, van az a régi poén, amikor valami egyszerűbb közönségből felszól egy rekedtes hang a színpadra valamelyik Shakespeare darabnál, hogy "Táe, figyállek, gáci vaogy!"). Szóval Zuckerberg az egész stáb, az újságíró meg indexes csaj - oké, rendeben. Azért roppant nehéz a fácse-csapat dolga, amiért nehéz volt annak idején az Exxon Waldez tulajdonosának is a dolga, miután kiderült, hogy félig-meddig szándékosan, takarékossági okokból, olajba fullasztották az alaszkai partok élővilágát, de olyan szinten, hogy a mai napig nem heverte ki az ügyet. Az Exxon Waldez (elhunyta előtt végül még Orinetal Nicety is lett) ugyanis egy úszó, egyrétegű olajoshordó volt, ami ha kilukad, azonnal ki is ereszti, ami a raktérben van, és az Exxon ott bizony olajat szállított. Léteznek olyan hajók is, amik egy csónakra hasonlítanak, amiben olajos hordót szállít az ember, ezeknél még nem olyan nagy baj, ha a csónak kilukad, és ezt Exxonék is pontosan tudták, hiszen ez volt a szakmájuk. De tudták azt is (hiszen ez volt a szakmájuk), hogy a biztonságosabb hajók drágábbak. Nos Alaszka partjainak megmérgezése után az az Exxon másról sem volt képes beszélni, mint környezetvédelemről. Miután kiderült, hogy a Shell milyen mértékben pusztítja az amazonaszi erdőket, a Shell is kizárólag környezetvédelemről képes beszélni. Senki annyit nem beszél környezetvédelemről, mint azok a cégek, amik a legnagyobb környezetkárosítók. Nagyon tudnak a környezetvédelemről beszélni. A környezetvédők sokáig dumában sehol nem voltak a környezetpusztítókhoz mérten, de mióta ide-oda kezdtek repkedni a világban konferenciáról konferenciára, mert nem elég, ha egy nagy kivetítőn elmondhatják, amit akarnak mondjuk skype-n át, vagy neadjisten messengeren, nyilván beszálltak a légiközlekedés-bizniszbe, ami pillanatnyilag a harmadik legkörnyezetkárosítóbb iparág, szóval azóta megtanultak dumálni ők is. 
Sajnos kiderült, hogy a fácse minden adatot ellop amihez hozzáfér, és azonnal el is adja a szabad piacon bárkinek, aki fizet, pontosan úgy, mint bármelyik black-hat hacker (tudjátok, ők a rossz fiúk). És most az index-tech-tudományos Juhász Edina indexcsaj által következetesen csak Zuckerbergnek  azaz cukorhegynek (az angolszászok imádják a beszélő neveket) mondott csapat azt írta ki a bohóc mögé, hogy "A jövő privát." Hát ja, Magyarország horthysta mini-szerelnöke mögé meg elé is kiírtak már egy rakás orbitális hazugságot, mert ez bizony így szok lenni. Ez a trend, a modern iskola, kb. 1848-tól napjainkig: amikor hazudni akarsz, ki kell írni egy orbitális hazugságot mögéd, eléd, ahol elfér. A legszívhezszólóbb előadásokat mindig az tudja a legnagyobb hevülettel tartani, aki arra szakosodott: a dumára, a hazudozásra, nem a dologra, amiről beszél, mert azt senkinek eszébe nincsen megvalósítani, az adott pillanatban is az emberiség legjobbjai dolgoznak majd megszakadva éppen az ellenkezőjén.

Röviden: orbán meg a társai imádnak kereszténységről beszélni, miközben annyi közük van a kereszténységhez, hogy említi őket a Biblia, mint báránybőrbe bújt farkasokat, akiknek majd nagyon szar lesz, ha eljő az Istennek országa, csak az valahogy nem nagyon jövöget már kettőezer éve, ők meg gondolják, addig jót mulatnak honfitársaik kárán, ami Magyarországon tulajdonképpen néphagyomány, mint háttal ülni meg a lovat.

A cukorhegy szerint pedig olyan lesz az új faszbu', mint a nappalim. Igen. Remek! Aha… "de azt Zuckerberg is leszögezte, hogy biztonsági szempontból, azért ez egy összetett kérdés, de dolgoznak az egyensúlyon, azaz hogy a nagy titkosítás közepette azt azért mégiscsak kiszűrjék, ha" - teszi hozzá az indexcsaj... Szóval akkor a nappalimban ott fog üldögélni egy kiegyensúlyos ember, aki majd szűr. Na, itt beszakadtam. Nincs mit tagadnom, komolyan mondom, féktelenül és illetlen módon viháncoltam, ha elég hajlékony vagyok, tán még a seggemet is megcsókolom. Segítek a cukorhegy-fogyasztóknak: kb. 10 000-1500 éve tudja minden biztonsággal foglalkozó ember, hogy az a biztonságos, amit csak a feladó meg a címzett tud olvasni. A legeslegbiztonságosabb köztudomásúan az, amit egy ember tud, amit kettő, az már feltörhető, de végül is kommunikációról van szó, tehát mindenképpen kockáztatni kell. Így működött a Skype is, mielőtt a tíz évnyi huzavona, az FBI folyamatos nyavalygása után végül a Microsoft megvette, és talán a Messenger is így működött, mielőtt felfalták a cukorhegyek, de ha valaki hallgatózik, akkor az a beszélgetés kurvára nem titkos, bizalmas is csak akkor, ha hárman vagytok, és ha kiszivárog, azonnal megölöd a másik kettőt. Elküldöd az embereidet, és kiakasztatod a durván megcsonkított hulláikat fejjel lefelé a kapuk fölé legalább négy városban, de volt, hogy élve megabálták őket. Akkor bizalmas, de titkosnak nem titkos. A titkos kibaszottul csak az, amit a feladó meg a címzett tud olvasni. Más nem. Nem ragozom tovább, a cukorhegyen lecsavartak egy pontosan olyan beszédet, amit piciben Orbán Viktor is szokott, az index tech-tud meg tolt róla 10 000 leütést. Remélem, legalább jól szórakoztak közben ők is.

*

Frissítés (2019.05.03):

Tök mellesleg megjegyezném, hogy a témáról egészen más megközelítésben is lehet cikkezni. A finn sajtóban a kicsit pletykalapként funkcionáló Iltasanomat azt a címet adta a cikknek, hogy "A Facebook tudni szeretné, kiben vagy szerelmes - azt ígéri, nem mondja el a reklámozóknak". A közszolgálati sajtóban nem is említik a szóban forgó kampányeseményt, az utolsó FB-vel foglalkozó cikknek az a címe, Kiberbiztonsági cég: Több mint 146 gigabyte-nyi facebook-felhasználói adat volt letölthető. Egy applikáció 22 000 felhasználójának adatait kínálták letöltésre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése