2009. szeptember 7., hétfő

Humanizmus

http://dudenbuch.blog.hu/2009/09/07/humanizmus_1
Ójeee, helyben vagyunk! Szóval Stirlitz mindig is csodálkozott, miképp lehet nekimenni a humanizmusnak, azon túl, h kissé divatos, és "alternatív" nézőpont, több ismerőse használta meghökkentésre, ám ezt Stirlitz általában felszínes, vagy következetlen érvelésnek tartotta, sokkal inkább játéknak, mint komoly beszédnek. Az egyszeregy szerint, ha magadnak nem akarsz szelektációt (evolúciót), munkatábort, golyót a holomloklebenyedbe, akkor ugye nem akarsz másnak sem. Mert amit másnak akarsz, azt magadnak is akarod. Nagyon nehéz megmagyarázni, miért történhetne meg vele, és veled meg nem. Persze az ember ez alól a törvény alól mindig is megpróbált kibújni, ma is megpróbál kibújni, és ki is bújik, csak mintha erről nem venne tudomást.

A Föld lakosságának ugyanis több mint fele él olyan körülmények között, amit nem kívánnál magadnak, amilyen körülmények között Te nem akarnál élni. A Föld lakosságának ellátása jelen technikai tudásunkkal, simán megoldható lenne, nem azért élnek úgy azok az emberek, mert ez indokolt lenne, egyszerűen csak így van, és mivel messze vannak, szarunk rá - szarunk rájuk. Ami azt illeti az ember még arra is képes, h szarjon rá ha közel is van, sőt Stirlitz még arra is tudott példát, h leszarták, pedig a családban volt. Az emberiség biztosítani tudná a viszonylagos jólétet kb. 12-14 milliárd ember számára, ami a jelenlegi populáció majdnem duplája. Természetesen nem kell, hogy 12-14 milliárd ember éljen a Földön. Egy párnak mondjuk két gyerek szerintem elég. Stirlitz szerint erre nincs nagyon mit mondani, mert a józan ész, az egyszeregy ezt mondja. Borzasztó nehéz értelmes érveket találni, miért ne ez lenne a normális. Egyszerűen csak képtelenek vagyunk normálisan viselkedni. Ettől van, hogy a Föld lakosságénak egyharmada éhezik, legalább ugyanennyi hajléktalan, ki sem tudom számolni, mennyi dolgozik "keményen", és bassza el az életét teljesen értelmetlen dolgokra, mint mondjuk kurva nagy raktárakban, halakat válogat és rángat egész nap, hétről hétre, éveken át. Aki csinált már ilyet, az tudja, mennyire lélekölő és értelmetlen dolog az ilyesmi, simán meg lehetne oldani máshogy is, pl a gyárból eleve osztályozva indulna a termék, és nem a raktárba, hanem a megrendelések alapján egyenest a boltba. Most is vonalkódozva van minden gond nélkül megoldható lenne, h emberi kéz hozzá ne érjen. Na ekkor megszűnne pár munkahely, de mondjuk le lehetne csökkenteni a munkaidőt 4-6 órára, egyből lenne egy csomó munkahely - sokkal több.


Ám az emberek nagy része televízióbámulással bassza el az életét a maónikasót, meg a józsibarátot bambulja, akiknek az égvilágon semmi közük semmihez, ha éppen nem valami fölösleges szart csinál, amiért fizetik. Az emberek nagy része nem tud mit kezdeni a szabadidejével, semmiféle ötlete nincs, mit csinálhatna. Inkább TV-t bambul, vagy blogokba kommentel olyanokat, amire a MS Word, vagy az OpenOffice is képes, h kihagytál egy betűt, meg ilyesmi, és így eltelik valahogy az élete. Ez rohadtul nem a humanizmus miatt van így.

A katkókat mellesleg a humanizmus egyszerűen elkergette, mert az értelmesebb embereknek elege lett abból, h puhos, zsíroseggű idióták mondják meg, h a Föld gömbölyű, vagy tányér alakú, pedig fingjuk nincs a dologról. Megszületett a könyvnyomtatás, és mindenki elolvashatta a Bibliát, csak olvasni kellett megtanulni hozzá, és erre aztán rögvest kiderült, nem az van benn, mint amit a zsírosseggűek a szószékről hirdetnek napi rendszerességgel. Szó nincs benne tizedről, meg arról, h neked kéne eltartani a zsírossegűt. A biblia szerint, ő is dolgozhat mint bárki más. Most ott tartunk már egy ideje, h a pápa dumál ki az orra alól, de Stirlitz a maga részéről el sem tudta képzelni, mit számít, mit dumál. Van a régi poén, mikor hazudik egy politikus? Amikor kinyitja a száját - hangzik a helyes válasz. Ez van a papokkal is. Teljesen lényegtelen, mit beszélnek. Az a Bibliából kiderül, h Istenhez közük nincsen.

Stirlitz eléggé meg volt győződve róla, h a pápa nem Istennek adott hálát, amikor megválasztották, hanem a Fuggereknek, meg az orgyilkosnak aki a konkurenst oly ügyesen megmérgezte. Nem gondolta volna, h a pápa túlzottan hitt Istenben, hiszen akkor nem jutott volna odáig, h egyáltalán jelöljék pápának a többi hitetlenek. És hát a vallás nem szart be, a katkót sem tűntek el, csak a helyükre kerültek, amihez nem is kellett más, mint h ne legyen többé joguk tizedet szedni minden embertől. Rém egyszerű ez is.

Az egyetlen valódi kérdés, mit lehet ebben a helyzetben tenni? Ezen aztán lehet agyalni, mert kicsit ma már azt gondolom, nem sokat. Túl nagy a rendszer, túl nagy a tehetetlensége. Mindenesetre az, h az átlagéletkor kb. megduplázódott, vagyis a ma élő embernek kétszer annyi ideje van élni, mint az őseinek, és mondjuk nem feltétlenül a ló seggének bámulásával kell eltöltenie az életét, mint Stirlitz nagyapjának (akit mellé még elvittek pár évre háborúzni is, onnan meg hadifogságba, majd szabad emberként mehetett vissza a lovának a seggét bámulni), na ebben azért van némi szerepe a humanizmusnak azt képzelem..

Kicsit úgy tűnik, mintha megfeledkeznének időnként arról, h a 850gr-mos koraszülöttből éppen akkora felnőtt ember lesz, mint a szülei, és teljes értékű emberi életet fog élni, mint te, vagy én. Pont itt jön be, h azzal a mércével mérj másnak is, mint önmagadnak.. Teljesen nem tartozik a képhez, h az orvos aztán mit publikál, meg hol, mert az az orvoshoz tatozik, és nem a koraszülötthöz. Szóval egyáltalán nem kötelező a technika vívmányaival élni, nagy a világ, el lehet vonulni, és klasszikus áram nélküli önellátó életmódot folytatni, senki nem tiltja. Valahogy azonban Stirlitz nem ismert olyan embert, aki ezt tenné, pedig egy-kettő biztosan van.
A nukleáris hulladékot simán útnak lehet indítani a nap felé, de a Holdon is el lehetne temetni, stb. A dolog Stirlitz szerint abba a nagyon is emberi kategóriába tatozik, h a legegyszerűbb, ha nem teszünk semmit, majd megoldódik magától a dolog.

Azt sem értem, hogyan lehet egy katonai hadifogolytábort azonosítani, a náci koncentrációs táborokkal, ahol civileket tartottak fogva. Ilyen nagyolással, akkor természetesen gyermekkorom úttörőtáborai is koncentrációs táborok voltak - mellesleg ezt akkoriban mi is így gondoltuk. De mentségünkre talán elég, h gyerekek voltunk.

Összességében tehát a humanizmus, csupán a józan ész és értelem uralma, nem több annál - de nem is kevesebb. Éppen olyan evolúciós és természetes dolog, mint a többi. Aki kételkedik a jogosságában, legyen meg pár évig tűz nélkül, és napnyugta után meditáljon a sötétben azon, talán mégis csak gyertyát kéne gyújtani, mert így ugyan roppant romantikus és magasztos a létezés, de holnap elmegyek a teszkóba és jól bevásárolok bassza meg! Az h Afrikában konzerveket esznek Stirlitz szerint sokkal jobb, mint ha éhen halnának. Ha moszatból készült marhasültet ennének, zacskós krumplipürével, az is sokkal jobb lenne, mint az éhhalál. Aki kételkedik, próbálja ki mindkettőt.

1 megjegyzés:

  1. Dehát nem is értem, van akinek nem világos, hogy az alternatíva milyen kényelmetlen és unalmas lenne?! Eltekintve az izmos szülőcsatornájú nőktől, akik évente szülnének és majdnem ilyen arányban temetnének is.
    A pápa meg mostanában nem istent keres, hanem bűnbakot.
    http://bioetikablog.hu/2009/09/kornyezetszennyezes_es_ateizmus#more-960168

    üdv
    heroica

    VálaszTörlés