2009. szeptember 8., kedd

A Birodalom visszavág

Íme egy korszak vége. Távolról sem olyan romantikus, mint a film, de annál azért Stirlitz szerint jelentősebb, mint hogy majd tíz év múlva valaki elkészítse a digi-muppetshow-s folytatását háromszáz részben. Stirlitz bizonyára már említette korábban is, h minden felfedezésnek nagyjából azonos a menete: valaki észreveszi, valakik észreveszik, hogy észrevettek valamit, jönnek az úttörők, kikiáltják a Vonnegut által annyit emlegetett Örök Szabadság Köztársaságát, és jönnek a szabadságvágyó emberek, velük pár kereskedő, a kereskedők nyomában bankok, a bankokkal katonák, és rendőrök meg adóellenőrök. És mire ide jut a honfoglalás, a szabadság szempontjából egy kalap szart nem ér többé az egész.. Stirlitz tudott egy titkot, amit a Pillangó nevű könyvben olvasott: ha megtaláltad a paradicsomot, ne áruld el senkinek. Ez a titok annyira nyílt titok volt, h tudta már jóval korábban is, jóval több ember is. A PirateBay, nem véletlen utalás a Bounty és legénysége sorsára. Amerika "fölfedezése" üzletnek lett nagyszerű, az emberiség szempontjából azonban csak annyit jelent, megint lehet keresni a helyet, ahol szabad lehetsz. Körbe értünk a Földön.

1990 körül felfedezték az internetet, a szellem világát. Az emberiség összedugta a fejét, h létrehozza a zsenit. Hogy mennyire durva az, h az internetet 2009-re hatalmába kerítette a tőke, arra majd rájöttök. Ma ezt le lehet mérni pl az index színvonalán, de minek? Kell valakinek egy diploma? Ezektől? Szerintetek adna olyan valaki diplomát, akinek a tanszékét ugyanaz pénzeli, aki egyben az index tulajdonosa is? Persze, biztosan.. Ez már csak így szokott lenni. A világ telis-tele van olyan emberekkel, és angyalokkal, akiknek egyetlen szórakozása önmaguk tökönrugdalása. Mit gondoltok, miért erőltetik a nyolcórás munkaidőt? Mert biztosan kell: így ugranak magasra, ahol golyón sarkalhatják magukat. Miért nem lehet kevesebb munkanélküli úgy, h csupán négy-hat órát dolgozik egy ember naponta? Van ennek gazdasági oka? Stirlitz tudta, hogy nincsen. Egyéb ok akad. Bizonyos körök nem szeretnék, ha túl sok ideje lenne az embereknek. Ők úgy gondolják, legalább nyolc órát kell egy embernek futószalag mellett állnia, ahhoz, h rendes állampolgár legyen. Akinek túl sok ideje van, az mindenfélén gondolkodik, abból soha nem lesz rendes állampolgár. Kitalál különböző dolgokat teljesen a saját fejéből. Magának vetít, tojik a hivatalos műsorra - hujj-hujj! Kineveti az állami megmondókat. Megkérdezi, miért keres az egyik ember százezerszer, milliószor annyit, mint a másik? Annyival többet ér egy Paris Hilton a közösség számára? Legyen. De mire van akkor a másik ember? Hogy fogyasszon, és motorja legyen a gazdaságnak? Legyen massza, legyen kin gyakorolnia az orvosoknak? Ezért éljen tovább, és ezért szokjon le a dohányzásról? Kellenek a tesztekre az egyedek? Érdekes kérdések ezek, és ma éppen olyan időszerűek, mit amikor először megfogalmazódtak valamikor két-három ezer évvel ezelőtt.

A futószalag mellett nem jut ilyesmi az ember eszébe. Azt képzeltétek, ezek a dolgok elmúltak? Milyen meszkát toltatok fiúk-lányok? Ezek a dolgok éppen így voltak nagyjából ötezer évvel ezelőtt is.. Gyerekek, szopatnak benneteket, de rendesen! Semmi nem indokolja, hogy így legyen, egyetlen szőrszálatoknak nem érdeke ez. Nem a ti érdeketek. A mátrix létezik, és ti valóban zsebtelepek, biomassza vagytok, akiket születésüktől fogva az elhullottak levével etetnek. Ez van: ez a valóság, a művelt embernek pedig ezért megy el a kedve a szaporodástól, mert előbb-utóbb közölnie kéne az utódaival, h nincsen télapó, sem jézuska, zsebtelepek vannak csupán, biomassza.

Kit érdekel ez? Stirlitzet nem. Stirlitznek más gondjai vannak. Például Tatjana a boltban. Gondoljátok, nem lehetne megoldani Stirlitz ellátását Tatja nélkül? Meg lehetne oldani. De akkor ki baszogatná Stirlitzet? És mit csinálna a szuperügynök, ha nem baszogatná senki? Miben törné a fejét? Nos, abban biztosak lehettek, hogy nem abban, amin a 007 gondolkodik.. Esetleg meg kéne öletni. Ami azt illeti, már többször megtették. Sajnos van ez az izé, h amint meghal, egyből reinkarnálódik, és ez elég kellemetlen dolog. Több Ivan Ivanovicsot túl élt már ez a Stirlitz gyerek. Ezt nehéz beleszámítani a stratégiákba. A legtöbb Stepan Szemjonovics, csupán saját haláláig tud gondolkodni. Ezek azt képzelik, ezzel mindenki így van.

De ez most mellékvágány, ami sokkalta fontosabb, az az, h kitaláljuk valahogy a folytatást, mert a Birodalom visszavágott. Ha most nézünk a jövőbe, sajnos a Mona Lisa overdrive képei villannak be s nem valami romantikus muppetshow jelent a jövőből.. Tényleg kötelező, h mindig a negatív utópiák valósuljanak meg?

2 megjegyzés:

  1. IDÉZEK EBBŐL AZ ÍRÁSODBÓL 4 MONDATOT A BLOGOMON,MERT, EZ MÁR AZ ÉN FEJEMBEN IS MEGFORDULT.TUDOD,HOGY A NEVED:ALUK VISSZAFELÉ OLVASVA CIGÁNYUL MIT JELENT? EZ DIREKT VAN?MINDEGY.NEM SZÁMÍT! EZ IS ÉRDEKES ÍRÁS VOLT...SZIA.

    VálaszTörlés
  2. Uff! És Ha-ha! Nem, ez eszembe sem jutott, h Kula.. eredetileg az A Luk-ból jött, bár nem én találtam ki, hanem egy haverom, a Luk meg ez a luk itten: http://stirlitzblog.blogspot.com/2009/07/nyugszik-pol.html - szal volt egy ilyen terv (még van is) Alukról az eszkimóról, aki ül a lék mellett, és egész nap pecázik és mindenféle dolgok történnek vele közben, pedig el sem mozdul a lék mellől, mégis beutazza az időt, meg a világegyetemet. Aztán vesz egy videjókamerádot és elkezdi filmezni a léket. "Egész nap 3 hering.." - The Ring, vagyis a Kör, a film, ami arról szól, h van egy videókazetta, amit ha megnézel, egy héten belül meghalsz. Namost, ha ehhez hozzácsapod a kulát, hát azt kell mondanom, a kör igencsak bezárult.. :D ..és ezen most marha jót röhögtem. Aluk a szívemben van, és nevet ő is, és írja amit Stirlitz diktál.. szép dolgok ezek, jól összejött a két fickó, az inuit, meg a szibériai SS-Standartenführer, aki mindent tud, és képtelen meghalni..

    VálaszTörlés