2010. október 23., szombat

Idióta

"Malcolm Penn, a Future Horizons vezetője szerint viszont az a legnagyobb baj, hogy egyszerűen idióták vagyunk. Lehet beszélni európai piacról meg online zenéről, a kontinens legnagyobb baja azonban nem ez, hanem az eltunyulás. "Sokan még mindig azt hiszik, hogy hamburgert csinálni ciki, pedig az üzletben csak egy kérdés van: a profité."" - Stirlitz tudta, h ebben teljesen igaza van. Csakhogy az üzlet a ciki.

Egy életen át hamburgert készíteni, vagy lejárni a bányába kurvára ciki, mert az ember, akinek ez lett a sorsa, hagyta, h ez legyen minden, amit az élettől kap, kibaszottul elbaszta az életét és arcul köpte a teremtőjét. Nem lett volna szabad eltűrnie, be kellett volna vernie az ilyen Malcolm Penn-féle arcoknak az ötödik bordájuk alá egy legalább harminc centis acélt, és gyorsan üvegesedő tekintetükbe lehelni, h az élet nem csak üzlet, köcsög. Aztán tipli. Ha a hamburgergyúró nem születik meg, gyártanak helyette egy robotot, és kész. Embert beszélő gépként használni bűn. A megtorlatlan bűn tovább burjánzik, eltűrni bűn.


Szinte biztos, h Malcolm Penn úr, nem gyúrna hambucit egy életen át. Az ember gyúrhat hambucit egy évig, két évig, négy évig, h cserében megfelelő oktatást kapjon, vagy valami hasonló konkrét cél érdekében, de nem tovább. Nem mellesleg, amilyen moslékot a hamburgeresnél osztanak, legyen az mcdonalds, burgerking, vagy hesburger, azt sokkal faszábban meg tudná csinálni egy automata, ahogy azt is tudjuk, h a pizzaként árusított szart is meg tudja csinálni gép. Egyáltalán nem lenne hát szükség rabszolgákra többé, legalábbis az említett két területen biztosan nem, csakhogy ennek a megvalósítása kívül esik a Malcolm Penn-féle háziokosok (lakájok) látókörén, mert nem üzleti szempont. Nos, most, h a problémát felismertük, a megoldás roppant egyszerű: azzá kell tenni. Minden termék árához hozzá kell adni az előállításakor okozott összes kár helyreállításának értékét.

Az USA azért pörög jobban, mint Európa, mert élhetetlenebb hely. És Európa élhetetlenebb, mint amilyen lehetne. Az élet nem üzlet és nem csupán profit, hanem annál sokkal több. Sokkal több lehetne és sokkal több kéne, h legyen, és a felelős embereknek ezen kéne dolgozniuk, ez lenne a kötelességük, a kötelességszegés pedig bűn. Ha csak az üzlettel mérünk, degradáljuk, megcsonkítjuk az életet. Ha Malcom Penn munkamániás, és mindenek felett imádja a profitot, ám legyen, éljen úgy, ahogy szeret, de nincs és soha nem is volt joga másokat ilyen csonkolt életre kényszeríteni, sem eszközként használni - és ebből profitálni, mert az bűn. Aki így tesz, az beteg ember, betegségének pedig szociopátia a neve. Kezeltesse magát, és ne előadásokat tartson.

Az emberek nagy része nem szeretne úgy élni, ahogy Malcolm Penn él, tehát nem is lehet őket erre kényszeríteni, csak egy bizonyos határig, utána jön az ötödik borda.. Ezt a határt napi 6 óránál kéne meghúzni, a hét öt napján - ma. Húsz év múlva talán 4x6-nál, stb. Ennyit talán elvárhat egy modern közösség a tagjaitól, többet nem.

Stirlitz tudta, h réges-régen be kellett volna már vezetni az 5x6-ot. Nagyon-nagyon régen, még a múlt század közepén.

Stirlitz tudta, h erre a felvetésre azonnal azt vágja rá minden szociopata, h de hát a piaci törvények, megasatöbbi lehetetlenné teszi, h máshogy csináljuk, meg hogy valójában háború van, csak most gazdasági frontokon, megasatöbbi. Dehogy teszi lehetetlenné. A kapzsiság teszi tehetetlenné ezeket az embereket, ha arról van szó, olyan rendszert dolgozzanak ki, ami a köz érdekeit szolgálja. Ők a köz érdekeit leszarják, szociopatákról beszélünk, nekik a saját érdekük a köz érdeke, olyan rendszert építenek, ami nekik jó, a többiek nyugodtan felfordulhatnak (természetesen miután beszolgáltatták mindazt, amire ezeknek szükségük van).

Mindenki tudja, mit jelent, ha egyedül a profit határozza meg az irányt: a silány minőség, a káros hatásokat másra hárítják, igen gyors pusztulás. Ki tudta volna jobban, mint egy volt SS-standartenführer? Kár, h Malcom Penn ezeket a dolgokat odatemetné a többi halálos hulladék, letarolt föld, környezetpusztító technológia, gyermekmunka, korrupció, tisztességtelen üzleti gyakorlat, megsatöbbi mellé. Igazán kár, h a saját sírját azonban nem oda álmodja, mondjuk egy vörösiszappal feltöltött tározó mellé - vagy bele. Ugyanis így aztán semmi jelentősége nincs a szavainak, mi pedig elgondolkodhatunk azon, milyen konferencia is az, ahová ezt az embert meghívják előadónak? Nos, az Intel által rendezett konferencia arról, "merre haladjon Európa". Stirlitz nem tudott róla, h az Intel európai cég lenne, mert nem is az. Jenki cég volt mielőtt multinacionális lett, tehát egy rakás profitéhes láthatatlan embert szolgál, semmi köze Európához. Mit akar akkor belepofázni, merre menjen a kontinens? Tetszik az 500milliós piac? Hát talán pitizhetne kissé, h hozzáférjen, és nem oktatnia kéne. Beleeszik a kutya a tányérba? Ő lóbálja a pórázt? Hogy van ez?

Az utolsó hír, amit Stirlitz az Intel-ről hallott, h mostanában úgy próbál eladni processzorokat, h azok teljesítményét eleve korlátozza, majd újabb 40-50 dolcsi fejében teszi elérhetővé a teljes kapacitást. Stirlitz utálta amikor fejőstehénnek nézik és vágómarhaként kezelik. Remélte, nagyon gyorsan sikerül meghekkelni ezeket a procikat, és a PirateBay-ről minél előbb letölthetővé válik a szükséges programocska. Addig is jobb nem Intel procikat venni. ... Ha-ha-ha! - jó vicc volt, persze.. Mivel a processzorgyártás jelenleg két cég kezében van, ez egyáltalán nem egyszerű, sőt, talán nem is megoldható dolog. Megoldás lehetne a cég feldarabolása, de az USA hadügyminisztériumához fűződő hagyományosan szoros kapcsolatai miatt (ugyanis többek között az ő procijaik vezérlik azokat a rakétákat, amik "kétszáz kilométerről segglukon találnak egy tevét", ha éppen nem tévednek 15-20 métert, vagy országot(!)) erősen kétséges, h ilyesmi megtörténhetne.

Miután ilyen gondosan leástunk a gyökerekig megállapíthatjuk tehát, h ez a "konferencia" valójában az Intel reklámröffenete volt, így az ott elhangzottak sem komolyabb dolgok, mint egy szemspirál vagy péniszpumpa reklám, h dúsabb lesz meg vaskosabb.. A komolyabb kérdés az, miért lett ebből cikk? Nyilván fizettek/juttattak érte, és az Index is üzleti fórum, ugye, a profitiért van, vonatkozik rá minden, ami a profitorientált vállalkozásokra. Ezzel pedig helyére is tettük a dolgokat:

Egyetlen reményünk a PirateBay marad meg a harminc centis vas az ötödik borda alá!

*



Epilógus

"Dan O’Brien, az Irish Times gazdasági szerkesztője viszont inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy nem is olyan nagy a baj. Bár a válság erőteljes, mégsem indultak meg azok a folyamatok, amelyek a harmincas években, nem fordultak a kétségbeesett emberek a kisebbségek ellen. Nincs bezárkózás, közös gondolkozás van, éppen ezért a kilábalás is hamarabb érkezett el, Európának meg óriási lehetősége van a megerősödésre." Dan O'Brien, hol él ez? Izlandon egy bányában? Bezárkózás van, és igen jól érzékelhetően a kisebbségek ellen fordultak az emberek. Az elmúlt év választásainak fő témája a bevándorlók kérdése, az idegenek kérdése és a nemzeti gondolkodás, ami ugyanez, csak édesmázban, a burka betiltása, az európai romák hazatoloncolása, a mecsetépítés betiltása, satöbbi. Dan O'Brien, jó reggelt kíván a valóság! Hülyének lenni nem bűn, de hazudni az.


1 megjegyzés: